Het was weer leuk en lekker op veggiedonderdag!
5 - groentesoep
Benodigdheden: ( per grote ketel)
3
dikke uien
4
wortels
1
kleine pompoen
1
rode paprika of goeie handvol vanuit de diepvries ( ‘t liefst v.d. zomerinmaak J)
1
bokaal opgelegde tomaten of 1 blik gepelde tomaten
*
groentebouillon
Vetstof
Peper/
zout /3 laurierblaadjes/ paar op te werken champignons
Werkwijze :
Schrob
de pompoen schoon.
Kuis
de uien, wortel eventueel paprika.
Snij
de pompoen doormidden, verwijder pitten met een lepel.
Snij
de pompoen in stukken, moet buitenste schil niet afdoen.
Snij
de ui, wortel, paprika in grote stukken.
Stoof
de ui aan in beetje vetstof.
Voeg
tomatenpuree toe en laat even meestoven.
Voeg
pompoen, wortel, paprika, champignons toe.
Overgiet
de groenten met groentebouillon ( t lekkerste is hem zelf te maken!)
*
Recept groentebouillon:
Een
goede groentebouillon, door de diepe, hartige smaak van laurierblad en
bleekselder en de zoetheid van ui en wortel, is zo lekker bij al je soepen. Ik probeer altijd bouillon in de
diepvries te hebben – hoewel het ook heel snel te maken is als je de
ingrediënten in huis hebt.
Voor
ongeveer 1.5L
3
grote uien
3
wortels
3
stengels bleekselder
1
teentje knoflook
beetje
vetstof
2
laurierblaadjes
takje
tijm, wat peterseliestengels
paar
zwarte peperkorrels
rasp
ui, wortel, bleekselder, look vrij grof. Verhit olie in grote ketel, doe
groenten, look, kruiden en peperkorrels erin. Laat 5 min fruiten ( gaat ui
zachtere smaak geven). Voeg ongeveer 2 l water toe en laat zacht sudderen na een
half uurtje kan je hem al gebruiken!
Soep
afkruiden met peper en zout. Half uurtje laten koken, vervolgens mixen.
Indische bloemkool
curry met rijst
Benodigdheden:
1
bloemkool
1
blik kokosmelk
2
tomaten ( in t seizoen)
Basmati
rijst
200
gr kikkererwten
verse
koriander
Voor
de curry: (
kan je enkele weken bewaren in de frigo)
2
eetlepels arachideolie
3
theelepels venkelzaad
2
theelepels zwart mosterdzaad
1
theelepel komijnzaad
5
groene peulen kardemon
2
flinke tenen look
1
duim grootte gember
1 ui
of sjalot
2
rode Spaanse pepers ( ontdaan van zaden)
2
volle theelepels Kurkuma
Sap
van 1 citroen of van ½ limoen
Plet
de look, rasp de gember, snij pepers in dunne ringetjes. Snij de sjalot fijn.
Doe
de olie in een pan, matig vuur.
Doe
alle kruiden ( behalve de kurkuma) in de pan. Voeg look, gember, peper en
sjalot toe. Bak gedurende 5 min.
Voeg
nadien kurkuma toe.
Doe 1
blikje kokosmelk bij de kruiden en leng aan met dezelfde hoeveelheid water.
Laat
5 min zacht pruttelen.
Voeg
kikkererwten toe. In de zomer kan je tomaat ontdoen van pitten en in blokjes
snijden en ook eraan toevoegen.
Voeg
het sap van 1 citroen toe en kruid af met peper en zout.
Snij
de bloemkool in dikke plakken, haal de harde kern eruit. Bak de bloemkool in
een droge grillpan op hoog vuur. Herhaal dit tot heel de bloemkool gebakken is.
Voeg
de gebakken bloemkool bij het curry mengsel.
Kook
de basmati rijst gaar.
Werk
geheel af met verse koriander voor de liefhebbers!
Smakelijk
Geen opmerkingen:
Een reactie posten