donderdag 19 december 2013

groentenballetjes het receptje de foto's zag je in november!

Groenten balletjes met kool en tartare saus


Benodigdheden :

Groenten balletjes +/- 30 stuks                         Tartare saus

1 rode ui                                                                  Half om half yoghurt en mayonaise
150 gr Couscous ( Werldwinkel)                       Lente uitjes
1 blik kikkererwten                                                 ui
2 teentjes look                                                         verse groene kruiden ( peterselie- bieslook-…)
 handje gesneden peterselie                                 Kapertjes of fijn gesneden augurk
Peper en zout          
Mozarella 1 bol     
1ei                                                                            peper van de molen en zout



Witte kool zoals oma hem maakt :

1 witte kool
1 ui
Peterselie
Oregano 1 spl
Voor de vinaigrette 1 spl walnotenolie
                                 2 spl zonnebloemolie
                                 1 spl appelciderazijn
Handvol kristalsuiker
Peper van de molen
goed zout, kleine eetlepel


Bereiding :

Breng 3 grote koppen licht gezouten water (of met bouillonblokje) aan de kook. Voeg 2 koppen couscous ( ongerveer 150gr) toe. Laat 5 min koken met deksel erop en nadien nog verder wellen. Voeg twee teentjes geplette look toe. Laat rusten met deksel erop.

Snij je rode ui , bak deze op matig vuur, 5 min in beetje olijfolie.

Giet blik kikkererwten af en voeg deze samen met de gebakken ajuin in een blender of doe hem in een kom en mix hem met staafmixer.

Voeg gesneden peterselie toe aan de bonenpuree en meng onder de couscous .

Goed afkruiden met peper en zout.

Neem 3 bakjes , 1 met bloem, 1 met losgeklopt ei en 1 met paneermeel.

Snij mozarella in kleine blokjes 1cm.

Vorm met bonen-couscous deeg kleine balletjes, druk ze een beetje plat, leg mozarella stukje erin, vorm mooi balletje. Zorg dat ge de  kaas niet meer ziet! Doe dit met de rest van je deeg..

Dan paneer je de balletjes door ze eerst allemaal door de bloem te halen, dan door het eiermengsel en dan door t paneermeel. Dit noemen de chef koks, paneren op zijn Engels.   Best ben je met 3 en doet ieder 1 bakje, anders kleeft er zoveel aan je handen dat het een boeltje gaat worden.

Balletjes alleen nog voor opdienen even opbakken in boter,  best in een antikleefpan. Ongeveer 5 min middelhoog vuur, niet te lang anders komt je kaas piepen en dan is heel de verrassing weg!

Witte kool :

Snij de kool fijn of gebruik een mandoline.

Snij de ui fijn en hak de peterselie fijn

Bestrooi de kool met suiker, oregano, peper,zout, olie azijn mengsel.

Kneus de kool, dit kan met je handen of met aardappelstamper of vraag Tuur en Mees ;-)

Alles goed onder mekaar mengen.

Tartare saus:

Snij uien en kruiden fijn en vermeng bovenstaande ingrediënten. Afkruiden met peper en zout.


Dank je wel  aan Roos, Fien, Meissem, Wout, Tuur en Mees en een speciale dank aan onze fotograaf Stan!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten