maandag 28 april 2014

Recepten vader- en moederfeest

Hummus van bietjes en walnoten
Voor 4 personen:
50 g walnoten
1tl komijnzaad
15 g oud brood zonder korstjes, in stukken gescheurd
200 g gare bietjes (niet in het zuur), in blokjes
1 el tahini (of pindakaas zonder stukjes)
1 grote teen knoflook, gerperst
Sap van 1 citroen
Wat koolzaad- of olijfolie
Zeezout en versgemalen zwarte peper

Verwarm de oven voor op 180 °C/ gasstand 4. Rooster de walnoten 5-7 minuten op een bakplaat in de oven tot ze geuren. Laat afkoelen.
Verwarm een kleine droge koekenpan op middelhoog vuur en rooster de komijnzaadjes terwijl je de pan schudt, tot ze donkerder worden en gaan geuren- dit duurt minder dan een minuut; laat ze niet verbranden. Doe ze in de vijzel en stamp de nog warme zaadjes fijn.
Doe het brood en de geroosterde noten in een foodprocessor of blender en zet deze aan tot je fijne kruimels hebt. Voeg de bietjes, tahini, het grootste deel van de knoflook en komijn, het sap van ½ citroen, ½ el olie, wat zout en peper toe; Pureer tot je een dikke pasta hebt. Proef en breng op smaak met nog wat komijn, knoflook, citroen, zoute en/of peper;Pureer nogmaals; Roer er wat olie door als je de hummus wat smeuïger wilt hebben; Zet in de koelkast tot je de hummus nodig hebt. Je kunt hem een paar dagen bewaren. Dien op kamertemperatuur op.

Bloemkoolpakora’s met tamarinderaita
Voor 6-8:
1 middelgrote bloemkool (ong.800g, blad verwijderd)
Zonnebloemolie voor het bakken
Voor het beslag:
150 g bloem
½ tl bakpoeder
2tl komijnpoeder
2 tl korianderpoeder
½ tl kurkuma
Flinke snufcayennepeper
½ tl fijn zeezout
Voor de tamarinderaita
6 volle el volle yoghurt
Grote handvol koriander, gesneden (indien gewenst)
2 tl tamarindepasta of mangochutney
Zeezout en versgemalen zwarte peper

Roer voor de raita alle ingrediënten door elkaar, breng op smaak met zout en peper en zet weg.
Verdeel de bloemkool in kleine roosjes, iets groter dan 2 cm doorsnee, en snijd hierbij bijna alle stronkenweg.
Maak het beslag. Doe de bloem, het bakpoeder, de specerijen en het zout in een grote kom. Roer door elkaar tot er geen klontjes meer in zitten. Roer er voorzichtig 175 ml koud water door, waarvan je een glad beslag zou moeten krijgen dat net zo dik is als dikke slagroom. Voeg extra water toe als dat nodig is- afhankelijk van welk merk meel je gebruikt.
Voeg de bloemkoolroosjes toe aan het beslag en roer door, zodat ze er helemaal mee bedekt zijn.
Verhit ongeveer 1 cm olie in een pan met een zware bodem op een middelhoog vuur. Als de olie heet genoeg is om een blokje wittebrood in 30-40 seconden goudbruin te frituren, heeft deze de juiste temperatuur. Leg steeds een paar pakora’s tegelijk in de pan- niet te veel. Schep de met beslag bedekte roosjes in de hete olie en frituur 2 minuten, tot ze knapperig en goudbruin zijn. Draai ze dan om en geef ze nog een minuut of 2. Je kan dit ook in de friteuse doen.
Schep ze uit de pan en laat ze op keukenpapier uitlekken. Dien heet op met de raita.

Gevulde kippeneitjes
Kook de eitjes.
Halveer ze op de langste zijde.
Haal het eigeel er uit en verzamel het in een kom. Plet het eigeel, vermeng met yoghurt, peper en zout en verse tuinkruiden, tot je een smeuïge pasta hebt.

Doe de pasta in een spuitzak en spuit in elk eiwit een toefje pasta. Versier met vers groen naar keuze.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten