dinsdag 29 april 2014

Openschoolnamiddag 27 februari 2014

Wat krijgen hedendaagse soldaten te eten tijdens de strijd?

Naar aanleiding van het grote thema ‘Oorlog’ van de OSN zijn we gaan kijken wat hedendaagse soldaten te eten krijgen tijdens de strijd. Een leger marcheert niet op lege maag. Daarom hebben wetenschappers en chef-koks jarenlang uitgezocht hoe ze lekker voedsel konden maken dat voor lange tijd goed blijft in een afgesloten zakje of blikje. De inhoud moet bovendien niet alleen de soldatenmaag vullen maar ook troost bieden.
Er is onderzoek gedaan naar wat er in de rantsoenen zit van de internationale grondtroepen in Afghanistan, en vooral of het smaakt.

Het Italiaanse rantsoen was favoriet onder de proevers
Cappuccinopoeder, een shot grappa, veel biscotti, wegwerpbrander om pasta en bonensoep op te warmen, ingeblikte kalkoen, rijstsalade. Desserts: energiereep, ingeblikte fruitsalade of mueslireep

Het Franse rantsoen was smaakvol maar onpraktisch in oorlogstijd
Hertenpaté, cassoulet met gekonfijte eend, Creools varkensvlees, chocoladepudding, wegwerp brander, koffie, gearomatiseerde drankpoeder, muesli, caramel van Dupont d’Isigny.

Het Duitse rantsoen was verrassend vanwege het roggebrood
Grapefruitsappoeder, Italiaanse biscotti, smeerleverworst, roggebrood, goulash met aardappelen, kersen- en abrikozenjam, noten.

Uit het onderzoek is gebleken dat de meeste rantsoenen niet zo geweldig waren en het merendeel van de proefpersonen hongerig en teleurgesteld naar huis gingen. Dus er valt nog veel te vernieuwen wat betreft de kant- en - klaar legermaaltijden.
Wat we toch zien terugkomen in elk rantsoen zijn noten / muesli / energierepen / mueslirepen.
Dus zijn wij gaan experimenteren met allerlei soorten energierepen:

  • Mueslireep: muesli, rozijnen, rijsstroop
  • Notenreep: muesli, noten, rijsstroop, hazelnootpasta, Kamut Puffs, rozijnen, cocos
  • Gepofte granenreep: havervlokken, gepofte rijst/ verkruimelde rijstwafels, gepofte quinoa, rijststroop
  • Popcornreep: gepofte maïs,rijststroop
  • Pittenreep: geroosterde zonnebloempitten en pompoenpitten, chiazaad, rijststroop

Hier volgt de bereidingswijze van een notenreep.

Meng in een grote kom:
- 2 koppen geroosterde muesli met noten en rozijnen
- 2 koppen Kamut Puffs
- 1 kop extra gemengde, gehakte noten
- 1/2 kop extra rozijnen

Verwarm op een laag pitje in een grote pan:
- 1/2 kop rijststroop
- 1/2 kop hazelnootpasta

Zodra dit gesmolten is, meng je er snel de mix doorheen. Giet het geheel voordat het hard wordt over in een vierkante schaal. Laat het een uurtje afkoelen in de koelkast, alvorens het in de vorm van mueslirepen te snijden. Wentel de mueslirepen door wat geraspte kokos. Verpak de repen per stuk, bijvoorbeeld in bakpapier, en bewaar ze in de koelkast.

Er zijn heel veel combinaties mogelijk. Je kan de ingrediënten aanpassen aan je eigen smaak of aan wat je in huis hebt. Neem andere gepofte granen zonder suiker, andere noten of vruchten, een andere stroop zoals gerstemout-, of maïsstroop en/of andere notenpasta zoals amandelpasta, of pindakaas!
Je kan de repen ook maken met enkel rijststroop.


Enkele sfeerbeelden
We maken een knallende start met de muesli



Amai, wat een drillerig lawaai!


Dat is plakkerig spul! 




Hoor, de pompoenpitten beginnen al te knallen 



De energierepen krijgen al vorm 


MMM lekker zo 'onplofte' maïs.



Kijk eens wat een creaties. Echte energiebommetjes.









1 opmerking:

  1. Hi! I would like to invite you to check out our site volrecepten.nl . Adding your blog to our site will make your recipes available to many more users and help you get more visits to your blog. Our service is free and can you would be able to leave us any time.

    If you like the idea of being found on our page, please, add your blog through the Top Blogs section.
    I hope to see you there soon!

    BeantwoordenVerwijderen