zondag 2 februari 2014

Het was weer leuk en lekker  op veggiedonderdag!  




5 - groentesoep
                               
Benodigdheden: ( per grote ketel)

3 dikke uien
4 wortels
1 kleine pompoen
1 rode paprika of goeie handvol vanuit de diepvries ( ‘t liefst v.d. zomerinmaak J)
1 bokaal opgelegde tomaten of 1 blik gepelde tomaten
* groentebouillon
Vetstof
Peper/ zout /3 laurierblaadjes/ paar op te werken champignons

Werkwijze :

Schrob de pompoen schoon.
Kuis de uien, wortel eventueel paprika.

Snij de pompoen doormidden, verwijder pitten met een lepel.
Snij de pompoen in stukken, moet buitenste schil niet afdoen.

Snij de ui, wortel, paprika in grote stukken.

Stoof de ui aan in beetje vetstof.

Voeg tomatenpuree toe en laat even meestoven.

Voeg pompoen, wortel, paprika, champignons toe.

Overgiet de groenten met groentebouillon ( t lekkerste is hem zelf te maken!)

* Recept groentebouillon:

Een goede groentebouillon, door de diepe, hartige smaak van laurierblad en bleekselder en de zoetheid van ui en wortel, is zo lekker bij al je  soepen. Ik probeer altijd bouillon in de diepvries te hebben – hoewel het ook heel snel te maken is als je de ingrediënten in huis hebt.

Voor ongeveer 1.5L

3 grote uien
3 wortels
3 stengels bleekselder
1 teentje knoflook
beetje vetstof
2 laurierblaadjes
takje tijm, wat peterseliestengels
paar zwarte peperkorrels

rasp ui, wortel, bleekselder, look vrij grof. Verhit olie in grote ketel, doe groenten, look, kruiden en peperkorrels erin. Laat 5 min fruiten ( gaat ui zachtere smaak geven). Voeg ongeveer 2 l water toe en laat zacht sudderen na een half uurtje kan je hem al gebruiken!


Soep afkruiden met peper en zout. Half uurtje laten koken, vervolgens mixen.







Indische bloemkool curry met rijst

Benodigdheden:

1 bloemkool
1 blik kokosmelk
2 tomaten ( in t seizoen)
Basmati rijst
200 gr kikkererwten
verse koriander

Voor de curry: ( kan je enkele weken bewaren in de frigo)

2 eetlepels arachideolie
3 theelepels venkelzaad
2 theelepels zwart mosterdzaad
1 theelepel komijnzaad
5 groene peulen kardemon
2 flinke tenen look
1 duim grootte gember
1 ui of sjalot
2 rode Spaanse pepers ( ontdaan van zaden)
2 volle theelepels Kurkuma
Sap van 1 citroen of van ½ limoen


Plet de look, rasp de gember, snij pepers in dunne ringetjes. Snij de sjalot fijn.
Doe de olie in een pan, matig vuur.
Doe alle kruiden ( behalve de kurkuma) in de pan. Voeg look, gember, peper en sjalot toe. Bak gedurende 5 min.
Voeg nadien kurkuma toe.
Doe 1 blikje kokosmelk bij de kruiden en leng aan met dezelfde hoeveelheid water.
Laat 5 min zacht pruttelen.
Voeg kikkererwten toe. In de zomer kan je tomaat ontdoen van pitten en in blokjes snijden en ook eraan toevoegen.
Voeg het sap van 1 citroen toe en kruid af met peper en zout.

Snij de bloemkool in dikke plakken, haal de harde kern eruit. Bak de bloemkool in een droge grillpan op hoog vuur. Herhaal dit tot heel de bloemkool gebakken is.
Voeg de gebakken bloemkool bij het curry mengsel.

Kook de basmati rijst gaar.

Werk geheel af met verse koriander voor de liefhebbers!


Smakelijk


Geen opmerkingen:

Een reactie posten