donderdag 29 mei 2014

Italiaanse kruidenmix


Kruidenparty


Het gebruik van kruiden is even oud als de mens.
Vroeger, toen mensen nog dichter bij de natuur leefden, was het heel gewoon dat wilde planten en kruiden gegeten werden. Dit vooral om hun geneeskundige eigenschappen. Later werden ze ook van toepassing als smaakverbeteraar van maaltijden.
Kruiden kunnen zowel vers als gedroogd gebruikt worden en er kan heel wat mee geëxperimenteerd worden. Ieder kruid heeft immers zijn eigen specifieke verrukkelijke aroma. Zolang je er maar op blijft letten dat kruiden de smaak van gerechten ondersteunen en best niet kunnen overheersen.
Onderstaande mediterrane kruiden zijn de belangrijkste hoofdrolspelers in veel Italiaanse gerechten.







Basilicum

 Ook wel koningskruid genoemd. Zijn naam is afgeleid van het Griekse woord basileus, wat koning betekent.
Oorspronkelijk komt het kruid  uit India. Eeuwen geleden is het na een lange reis aangekomen in Italië.
In Italië was (en is!) het een beroemd liefdeskruid. Italiaanse boeren dragen een takje achter het oor bij het zoeken naar een boerinnetje. Dus als je naar een liefje op zoek bent, weet je wat je moet doen…….
Basilicumthee kan je als gorgeldrank tegen keelontsteking gebruikt.
Kook basilicum nooit mee maar voeg het op het laatste moment toe, anders gaat er veel van het aroma verloren.
Ruikt sterk zoet en anijsachtig.
Geeft een pittig, aangename smaak aan gerechten.


Oregano of Wilde Marjolein

De heerlijke zoet – pittige geur is een symbool voor geluk. In Italië kan je mij in overvloed terugvinden in de vrije natuur.
Oregano werd in de oudheid gebruikt als strooikruid in de ziekenkamers, omdat er ontsmettende eigenschappen aan werden toegeschreven.
Kennen jullie het gezegde: Een pizza zonder oregano is als een café zonder…..?
Het is een verfplant en geeft een rood tot bruine kleur.
Bij diarree helpt een thee van oreganoblaadjes en – bloemen.
Verfijnt gerechten.


Tijm

Tijm is het symbool voor moed en dapperheid.
In Italië hoef je dus niet naar de winkel om tijm te kopen, want je kunt het gewoon in de natuur vinden en plukken.
Tijm heeft een sterke en scherpe smaak, dus best niet te gulzig mee omspringen.
Volgens een oud recept zou het volgend drankje helpen tegen een flinke kater: laat 2 theelepels tijm, 2 theelepels honing, zout en 1 kopje kokend water 10 minuten trekken, zeef het en drink het.
Wie weet………


Rozemarijn

Rozemarijn is het kruid van vriendschap en trouw.
Qua ‘look & feel’ heeft het  grote gelijkenis met de takken van een dennenboom. Mooie lichtblauwe bloemen.
Rozemarijn heeft een frisse licht bitterzoete smaak.
Rozemarijn werd vroeger en ook nu nog gebruikt in parfums en medicijnen.
Ideaal in een voetbad ter bevordering van ‘warme voetjes’.


Laurier

In de Klassieke Oudheid was laurier een symbool voor de overwinning.
Overwinnaars werden getooid met een lauwerkrans, gemaakt van laurierbladeren.
Gebruik liefst gedroogde laurier daar verse bladeren te sterk smaken.
Op een droge en warme dag geeft de plant, bij aanraking, een heerlijke geur.





Salie

Salie is de koningin onder de geneeskrachtige kruiden. Salie heeft de naam dat het duizend-en-een kwalen kan genezen.
De Arabieren zeggen “Hoe kan een mens die salie in zijn tuin heeft staan sterven”?
Ook in de keuken is het  een gegeerd kruid, dit vooral om de gerechten beter verteerbaar te maken.
Bloeiende salie brengt welvaart en voorspoed.
Warme saliemelk is een slaapverwekkend middel.
Vroeger werd het veel gedronken voor het slapen gaan.
Salie geeft een heerlijk aroma.
Wees matig met het gebruik van salie, enkele blaadjes zijn meestal genoeg om de juiste smaak aan een gerecht te geven.


Peterselie


Peterselie is één van de meest gebruikte tuinkruiden, dit zowel als smaakversterker, maar nog populairder als schotelversiering of als afwerking van gerechten.
Peterselie heeft  een lekkere en frisse smaak.
Het grote verschil tussen België en Italië is dat wij in België veelal gebruik maken van krulpeterselie en er in Italië wordt gewerkt met bladpeterselie.
Het (gladde) blad van bladpeterselie is aromatischer dan dat van krulpeterselie. Om de smaak het best uit te laten komen wordt fijngesneden peterselieblad op het laatste moment aan een gerecht toegevoegd. Dus best niet meekoken.
Als je door een wesp of mug bent gestoken, moet je wat peterselie over de zere plek wrijven om de pijn en zwelling te verlichten.
De uitdrukking “je bent net als peterselie” wil zeggen dat je zeer nadrukkelijk aanwezig en opdringerig bent. Dit omdat peterselie in oneindig veel gerechten voorkomt, niet alleen als ingrediënt maar ook als garnering.




Italiaanse Bouquet Garni of kruidentuiltje



Het Italiaans kruidentuiltje bestaat peterseliestengel, laurierblad, salie, rozemarijn en tijm.. Deze kruiden worden met een touwtje aan elkaar gebonden en kunnen zo worden meegekookt. Een trucje om alles mooi bijeen te houden is door de kruiden in een blad prei samen te binden.
Kruidentuiltjes worden vaak gebruikt voor stoofpotjes of soepen.






 Menu




Spirelli en pennen met een kruidig tintje
Mediterrane rucolasalade
Hartige mix  van zonnebloempitjes en pompoenpitten







Mediterrane rucolasalade

Rucola wordt ook wel eens notensla (omwille ven de smaak) of raketsla (vanwege de vorm van de zaadomhulsels) genoemd.
Rucola is een van de meest gebruikte slasoorten in Italië. Met zijn stevige bladen en pittige smaak is rucola natuurlijk ook wel een erg fijn product om mee te werken omdat deze van zichzelf al zoveel smaak heeft.

Ingrediënten
Rucola, kerstomaatje, radijsjes, olijfolie, balsamico- zijn, komkommer, olijfjes.

Bereidingswijze
Meng de gebroken rucola, fijngesneden radijsjes, olijfjes, komkommer, kerstomaatjes met wat olijfolie en balsamico – azijn.


Hartige mix van zonnebloempitjes en pompoenpitten

Ingrediënten
Zonnebloempitten, pompoenpitten, shoyu


Bereidingswijze
Rooster in een pan eerst de pompoenpitten tot ze poffen en voeg daarna de zonnebloempitjes toe en rooster tot ze licht bruin zijn.
Besprenkel het geheel met wat shoyu.







Spirelli en pennen met een kruidig tintje

Ingrediënten
Spirelli, pennen, olijfolie, tempeh, wortel, courgette, ui, prei, knoflook, kruidenzout, Italiaanse kruiden, peterselie, basilicum, oregano

Bereidingswijze
Kook de pennen en spirelli gaar in kokend water met wat olijfolie.
Snij de groentjes, de tempeh en de knoflook heel fijn. Daarna aanfruiten met olijfolie in de wok.
Snipper de verse kruiden peterselie, basilicum en oregano fijn en doe bij het geheel.
Voeg de spirelli/ pennen toe en breng op smaak met kruidenzout en droge Italiaanse kruiden.
Garneer met een takje basilicum/ oregano/basilicum/ peterselie.




























Geen opmerkingen:

Een reactie posten