Het gebruik van kruiden is even oud als de mens.
Vroeger, toen mensen nog dichter bij de natuur leefden,
was het heel gewoon dat wilde planten en kruiden gegeten werden. Dit vooral om
hun geneeskundige eigenschappen. Later werden ze ook van toepassing als
smaakverbeteraar van maaltijden.
Kruiden kunnen zowel vers als gedroogd gebruikt worden en
er kan heel wat mee geëxperimenteerd worden. Ieder kruid heeft immers zijn
eigen specifieke verrukkelijke aroma. Zolang je er maar op blijft letten dat
kruiden de smaak van gerechten ondersteunen en best niet kunnen overheersen.
Onderstaande
mediterrane kruiden zijn de belangrijkste hoofdrolspelers in veel Italiaanse
gerechten.
Basilicum
Ook
wel koningskruid genoemd. Zijn naam is afgeleid van het Griekse woord basileus,
wat koning betekent.
Oorspronkelijk
komt het kruid uit India.
Eeuwen geleden is het na een lange reis aangekomen in Italië.
In Italië was (en is!) het een beroemd liefdeskruid. Italiaanse boeren
dragen een takje achter het oor bij het zoeken naar een boerinnetje. Dus als je
naar een liefje op zoek bent, weet je wat je moet doen…….
Basilicumthee kan je als gorgeldrank tegen
keelontsteking gebruikt.
Kook basilicum nooit mee maar voeg het op het laatste moment toe, anders
gaat er veel van het aroma verloren.
Ruikt sterk zoet en anijsachtig.
Geeft een pittig, aangename smaak aan gerechten.
Oregano of Wilde Marjolein
De
heerlijke zoet – pittige geur is een symbool voor geluk. In Italië kan je mij
in overvloed terugvinden in de vrije natuur.
Oregano werd in de oudheid gebruikt als strooikruid in de
ziekenkamers, omdat er ontsmettende eigenschappen aan werden toegeschreven.
Kennen
jullie het gezegde: Een pizza zonder oregano is als een café zonder…..?
Het is
een verfplant en geeft een rood tot bruine kleur.
Bij
diarree helpt een thee van oreganoblaadjes en – bloemen.
Verfijnt
gerechten.
Tijm
Tijm is het symbool voor moed en dapperheid.
In Italië hoef je dus niet naar de winkel om tijm te
kopen, want je kunt het gewoon in de natuur vinden en plukken.
Tijm heeft een sterke en scherpe smaak, dus best niet te
gulzig mee omspringen.
Volgens een oud recept zou het volgend drankje helpen tegen
een flinke kater: laat 2 theelepels tijm, 2 theelepels honing, zout en 1 kopje
kokend water 10 minuten trekken, zeef het en drink het.
Wie weet………
Wie weet………
Rozemarijn
Rozemarijn
is het kruid van vriendschap en trouw.
Qua ‘look & feel’ heeft het grote gelijkenis met de takken van een
dennenboom. Mooie lichtblauwe bloemen.
Rozemarijn heeft een frisse licht bitterzoete smaak.
Rozemarijn werd vroeger en ook nu nog gebruikt in parfums en
medicijnen.
Ideaal in een voetbad ter bevordering van ‘warme voetjes’.
Laurier
In de Klassieke Oudheid was laurier een symbool voor de
overwinning.
Overwinnaars werden getooid met een lauwerkrans, gemaakt van laurierbladeren.
Overwinnaars werden getooid met een lauwerkrans, gemaakt van laurierbladeren.
Gebruik liefst gedroogde laurier daar verse bladeren te sterk
smaken.
Op een droge en warme dag geeft de plant, bij aanraking, een
heerlijke geur.
Salie
Salie is de
koningin onder de geneeskrachtige kruiden. Salie
heeft de naam dat het duizend-en-een kwalen kan genezen.
De Arabieren zeggen “Hoe kan een mens die salie in zijn tuin
heeft staan sterven”?
Ook in de
keuken is het een gegeerd kruid, dit
vooral om de gerechten beter verteerbaar te maken.
Bloeiende salie brengt welvaart en voorspoed.
Warme saliemelk is een slaapverwekkend middel.
Vroeger werd het veel gedronken voor het slapen gaan.
Salie geeft een heerlijk aroma.
Wees matig met het gebruik van salie, enkele blaadjes zijn meestal genoeg om de juiste smaak aan een gerecht te geven.
Bloeiende salie brengt welvaart en voorspoed.
Warme saliemelk is een slaapverwekkend middel.
Vroeger werd het veel gedronken voor het slapen gaan.
Salie geeft een heerlijk aroma.
Wees matig met het gebruik van salie, enkele blaadjes zijn meestal genoeg om de juiste smaak aan een gerecht te geven.
Peterselie
Peterselie is één van de meest gebruikte tuinkruiden, dit
zowel als smaakversterker, maar nog populairder als schotelversiering of als
afwerking van gerechten.
Peterselie heeft een lekkere en frisse smaak.
Peterselie heeft een lekkere en frisse smaak.
Het grote verschil tussen België en Italië is dat wij in
België veelal gebruik maken van krulpeterselie en er in Italië wordt gewerkt
met bladpeterselie.
Het (gladde) blad van bladpeterselie is aromatischer dan dat
van krulpeterselie. Om de smaak het best uit te laten komen wordt
fijngesneden peterselieblad op het laatste moment aan een gerecht toegevoegd.
Dus best niet meekoken.
Als je door een wesp of mug bent gestoken, moet je wat
peterselie over de zere plek wrijven om de pijn en zwelling te verlichten.
De uitdrukking “je
bent net als peterselie” wil zeggen dat je zeer nadrukkelijk aanwezig en
opdringerig bent. Dit omdat peterselie in oneindig veel gerechten voorkomt,
niet alleen als ingrediënt maar ook als garnering.
Italiaanse Bouquet Garni of
kruidentuiltje
Het Italiaans
kruidentuiltje bestaat peterseliestengel, laurierblad, salie, rozemarijn en
tijm.. Deze kruiden worden met een touwtje aan elkaar gebonden en kunnen zo
worden meegekookt. Een trucje om alles mooi bijeen te houden is door de kruiden
in een blad prei samen te binden.
Kruidentuiltjes
worden vaak gebruikt voor stoofpotjes of soepen.
Menu
Spirelli en pennen met een kruidig tintje
Mediterrane
rucolasalade
Hartige mix
van zonnebloempitjes en pompoenpitten
Mediterrane
rucolasalade
Rucola wordt ook wel eens notensla (omwille ven de smaak) of
raketsla (vanwege de vorm van de zaadomhulsels) genoemd.
Rucola is een van de meest gebruikte
slasoorten in Italië. Met zijn stevige bladen en pittige smaak is rucola
natuurlijk ook wel een erg fijn product om mee te werken omdat deze van
zichzelf al zoveel smaak heeft.
Ingrediënten
Rucola, kerstomaatje, radijsjes, olijfolie, balsamico- zijn,
komkommer, olijfjes.
Bereidingswijze
Meng de gebroken rucola, fijngesneden radijsjes, olijfjes, komkommer,
kerstomaatjes met wat olijfolie en balsamico – azijn.
Hartige mix van zonnebloempitjes en
pompoenpitten
Ingrediënten
Zonnebloempitten, pompoenpitten, shoyu
Bereidingswijze
Rooster in een pan eerst de pompoenpitten tot ze poffen en voeg daarna
de zonnebloempitjes toe en rooster tot ze licht bruin zijn.
Besprenkel het geheel met wat shoyu.
Spirelli en pennen met een kruidig tintje
Ingrediënten
Spirelli, pennen, olijfolie, tempeh, wortel, courgette, ui,
prei, knoflook, kruidenzout, Italiaanse kruiden, peterselie, basilicum, oregano
Bereidingswijze
Kook de pennen en spirelli gaar in kokend water met wat
olijfolie.
Snij de groentjes, de tempeh en de knoflook heel fijn. Daarna
aanfruiten met olijfolie in de wok.
Snipper de verse kruiden peterselie, basilicum en oregano fijn
en doe bij het geheel.
Voeg de spirelli/ pennen toe en breng op smaak met kruidenzout
en droge Italiaanse kruiden.
Garneer met een takje basilicum/ oregano/basilicum/ peterselie.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten