Heel, heel
lang geleden leefden er in het mooie Italië een broertje en zusje, Ninnillo en
Nennella genaamd.
Ze zwierven
rond in de straten van Napels. Wanneer hun buikjes begonnen te knorren van de honger,
haalden ze
deegborden tussen het afval uit. Ja, in die tijd
maakten de rijke mensen borden van deeg. Op deze deegborden legden Ninnillo en
Nennella dan al het eetbaars dat ze nog konden vinden zoals restjes van
groenten, overrijpe tomaatjes, kruiden,….
En zo ontstond
de pizza.
Op een dag
vroeg een vriendelijke dame of de kinderen bij haar wilden komen wonen.
Natuurlijk
wilden Ninnillo en Nennella bij de vriendelijke dame wonen.
Als dank
bereidden ze in de grote houtoven de armenmaaltijd, die ze gewoon waren om te
eten, maar deze keer met verse ingrediënten.
De dame vond
het verrukkelijk. Ze vertelde de buren over het heerlijke gerecht. En die
vertelden het weer verder en zo kwam het na enige tijd ook de koning ter ore.
Op een dag
werden Ninnillo en Nennella uitgenodigd door de toenmalige koning Umberto van
Italië en zijn vrouw Margaretha om hun specialiteit in het paleis te bereiden.
Uitzonderlijk voor deze
gelegenheid bedacht Ninnillo een pizza met tomatensaus, mozzarella en
basilicum. De kleuren kwamen overeen met de vlag van Italië. Deze pizza viel
bij de koningin het meest in de smaak, en hij werd daarom ook pizza Margherita
gedoopt.
Mensen kwamen
van heinde en ver om de lekkernij te proeven.
En zo werd stilaan
de pizza over heel de wereld bekend.
Pizza rucola
Pizzabodem
Ingrediënten
1kg bloem – 2 zakjes droge
gist– 2 eitjes – 100gr boter – 400ml rijstmelk – 1 afgestreken theelepeltje
zeezout – basilicum – oregano – extra bloem – geraspte kaas – basilicumplantje
- olijven
Bereidingswijze
Meng bloem, zout en gist. Voeg
daarna eitjes, boter en rijstmelk toe.
Kneed het geheel gedurende 15
minuten, dek het deeg af en laat het 1uur rijzen tot het volume verdubbeld is.
Sla de lucht uit het deeg, dan
kneden en dun uitrollen. Maak kleine deegbordjes met een vormpje.
Beleg de deegbordjes met de groentesaus,
olijfjes, geraspte kaas, basilicumblaadje. Strooi er een beetje basilicum en
oregano over en besprenkel met olijfolie.
Verwarm de oven voor tot 200°C.
Bak de pizzaatjes ongeveer 15
min. op 200°C.
Groentesaus
Ingrediënten
Prei – ui – courgette – paprika – knoflook - passata - seitangehakt – olijfolie – kruidenzout – spaghettikruiden – spijsaroma
Bereidingswijze
Snij de groenten fijn en sauteer met fijngesneden
knoflook in olijfolie. Voeg seitangehakt
en passata toe. Laat het geheel verder gaar sudderen. Breng op smaak met
spijsaroma, kruidenzout en spaghettikruiden.
Buon appetito!
Enkele sfeerbeelden!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten