donderdag 29 mei 2014

kookatelier tijdens een openschoolnamiddag



 Ninnillo en Nennella


Heel, heel lang geleden leefden er in het mooie Italië een broertje en zusje, Ninnillo en Nennella genaamd.
Ze zwierven rond in de straten van Napels. Wanneer hun buikjes begonnen te knorren van de honger, haalden ze
deegborden tussen het afval uit. Ja, in die tijd maakten de rijke mensen borden van deeg. Op deze deegborden legden Ninnillo en Nennella dan al het eetbaars dat ze nog konden vinden zoals restjes van groenten, overrijpe tomaatjes, kruiden,….
En zo ontstond de pizza.
Op een dag vroeg een vriendelijke dame of de kinderen bij haar wilden komen wonen.
Natuurlijk wilden Ninnillo en Nennella bij de vriendelijke dame wonen.

Als dank bereidden ze in de grote houtoven de armenmaaltijd, die ze gewoon waren om te eten, maar deze keer met verse ingrediënten.


De dame vond het verrukkelijk. Ze vertelde de buren over het heerlijke gerecht. En die vertelden het weer verder en zo kwam het na enige tijd ook de koning ter ore.


Op een dag werden Ninnillo en Nennella uitgenodigd door de toenmalige koning Umberto van Italië en zijn vrouw Margaretha om hun specialiteit in het paleis te bereiden.


Uitzonderlijk voor deze gelegenheid bedacht Ninnillo een pizza met tomatensaus, mozzarella en basilicum. De kleuren kwamen overeen met de vlag van Italië. Deze pizza viel bij de koningin het meest in de smaak, en hij werd daarom ook pizza Margherita gedoopt.

Mensen kwamen van heinde en ver om de lekkernij te proeven.
En zo werd stilaan de pizza over heel de wereld bekend.
                                                                     




Pizza rucola





Pizzabodem
Ingrediënten
1kg bloem – 2 zakjes droge gist– 2 eitjes – 100gr boter – 400ml rijstmelk – 1 afgestreken theelepeltje zeezout – basilicum – oregano – extra bloem – geraspte kaas – basilicumplantje - olijven
                                                                                                                                                                                       
Bereidingswijze
Meng bloem, zout en gist. Voeg daarna eitjes, boter en rijstmelk toe.
Kneed het geheel gedurende 15 minuten, dek het deeg af en laat het 1uur rijzen tot het volume verdubbeld is.
Sla de lucht uit het deeg, dan kneden en dun uitrollen. Maak kleine deegbordjes met een vormpje.
Beleg de deegbordjes met de groentesaus, olijfjes, geraspte kaas, basilicumblaadje. Strooi er een beetje basilicum en oregano over en besprenkel met olijfolie.
Verwarm de oven voor tot  200°C.
Bak de pizzaatjes ongeveer 15 min. op 200°C.


Groentesaus
Ingrediënten

Prei – ui – courgette – paprika – knoflook -  passata - seitangehakt – olijfolie – kruidenzout – spaghettikruiden – spijsaroma

Bereidingswijze
Snij de groenten fijn en sauteer met fijngesneden knoflook in olijfolie.  Voeg seitangehakt en passata toe. Laat het geheel verder gaar sudderen. Breng op smaak met spijsaroma, kruidenzout en spaghettikruiden.
Buon appetito!




Enkele sfeerbeelden!














Geen opmerkingen:

Een reactie posten